Uspjeh na 14. Državnoj ornitološkoj izložbi BiH 2016 u Zenici: Elvir Alidžanović najuspješniji uzgajivač

Elvir Alidžanović uzgajivač ptica iz Bosanske Krupe, može se od protekle nedjelje pohvaliti da je još jednom potvrđeno ,da ponovo ima šampione Bosne i Hercegovine.Pobijedio je sa kanarincima Lipohrom,kanarincima Melanim i mutacije melanina.

Pored toga na ovoj manifestaciji proglašen je za najuspješnijeg uzgajivača Državne ornitološke izložbe Bosne i Hercegovine 2016

Uspjeh je to koji je uslijedio poslije Sarajeva, gdje je održana tradicionalna međunarodna ornitološka izložba “Leti riba – pliva ptica”, na kojoj su veliku pažnju uzgajivača i posjetilaca privlačile ptice Elvira Alidžanovića.I tu su Izložili oko 200 ptica,a 120 je učestvovalo na takmičenju.Osvojili brojne zlatne,srebrne i bronzane medalje.

Osma državna izložba sitnih životnja te 14. ornitološka državna izložba u Zenici , održana je u organizaciji „Ornitološkog saveza BiH i Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja , a prema riječima Hasana Softića, predsjednika golubarske sekcije ovog udruženja te potpredsjednika Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Bosne i Hercegovine, ujedno na ovaj način organizatori su proslavili 60 godina postojanja i rada ovog udruženja.

U Banjaluci je već od 24-tog ovog mjeseca i nova prilika da nova priznanja dođu u Bosansku Krupu i kod Elvira Alidžanovića.Novo takmičenje ,a domaćin je udruženje koje je u Zenici proglašeno najboljim- Ornitološki klub Banjaluka 1952.

Elvir Alidžanović rođen je u Banjoj Luci. Danas živi u Bosanskoj Krupi. Uzgojem kanarinaca bavi se od ranog djetinjstva. Tretiranju i uzgoju kanarinaca različitih rasa i boja učio ga je njegov otac Enver.

I dan danas uzgajaju kanarince mnogih rasa: lipokromske i melaninke. Dosta vrsta koje uzgajaju kupili su na svjetskim i državnim izložbama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj…
Među njima su: recesivno bijeli, albino, žuti, lutino, Avoria crveni, Avoria žuti, crveni intenzivni i neintenzivni, crveni mozaik, ahatni crveni, crveni mozaik, Feosi crveni, Feos mozaik, bakarni, zeleni, Izabele žute, Izabele crvene, kapucinere, satinete žute.

„Mi smo prvaci i srednje i istočne Evrope, Hrvatske,više od deset godina smo prvaci BiH. Najvažnija diploma nam je drugo i treće mjesto na svjetskoj izložbi u Rosmalenu u Holandiji u zelenim kanarincima.U žutim smo također treći na svijetu“, s ponosom ističe Alidžanović.

Elvir Alidžanović kanarince uzgaja u Bosanskoj Krupi, a njegov otac Enver danas to radi u Zadru – Hrvatska.

Za Elvira će mnogi reći da je trenutno najuspješniji uzgajivač kanarinaca u BiH. Ako i nije, nesumnjivo je u top tri. Učesnik je svih važnih izložbi u regionu, ali i svjetskih, gdje je i osvojio brojne nagrade.14993434_1452437131437841_879491542638078014_n15095020_1452437271437827_5509228689033244411_n