Istanbul ima Aja Sofiju, a Bihać Fethiju

1Bihać je svojim geografskim, historijskim i sudbinskim preodređenjem u kontinuitetu bio čvorište različitih vjerskih, kulturnih i međunacionalnih ispreplitanja.

Bihaćka džamija Fethija proglašena je nacionalnim spomenikom zbog svoje bogate kulturno-historijske pozadine i činjenice da je nekad bila crkva sv. Antuna Padovanskog, a zatim su je Osmanlije preuredile u džamiju kojoj su dali ime Osvojena. S obzirom na to da je objekt džamije poprilično dotrajao i zapušten, potrebno ga je što prije restaurirati i konzervirati da bi se zaštitio od daljnjeg propadanja. U tom je smislu Zavod za zaštitu kulturno historijskog nasljeđa Unsko-sanskog kantona, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Bihać, pokrenuo inicijativu izrade i realizacije projekta zaštite ovog vrlo značajnog objekta.

Bihać je svojim geografskim, historijskim i sudbinskim preodređenjem u kontinuitetu bio čvorište različitih vjerskih, kulturnih i međunacionalnih ispreplitanja. Upravo zbog te činjenice, i današnje lice grada išarano je tragovima različitih civilizacijskih kodova koji su, svaki na svoj način, urezali dubok trag u njegov urbani identitet. Samo gradsko jezgro sadrži mnoge kulturno‑historijske znamenitosti, a jedan od objekata s najbogatijom historijskom pozadinom svakako je džamija Fethija.