Plate kasne pet mjeseci – Počinje sedmodnevni štrajk upozorenja JP RTV Bihać

Na sastanku Sindikalne podružnice i uposlenika JP RTV BIHAĆ, održanom 13.04.2017. godine razmatrana je teška situacija u kojoj su se našli uposlenici ovog preduzeća zbog neredovne isplate plata.

Aktuelni financijski problemi počeli su sredinom prošle godine kada su i krenula kašnjenja sa isplatama ličnih dohodaka, te kulminirala u tekućoj, tako da u ovom trenutku zarađujemo šestu platu.

Podsjećamo, zadnja isplata plate , i to za oktobar mjesec prošle godine bila je 03.03.2017. godine, a radnici potražuju neisplaćene plate za novembar i decembar 2016. godine, te januar, februar i mart 2017. godine.

Banke već prijete pojedinim uposlenicima pljenidbom imovine i pokretanjem hipoteka, a tužbe i slične mjere najavljuju i preduzeća kojima radnici moraju redovno plaćati račune za režije.

Sindikat je pokušao sa menadžmentom pronaći izlaz iz ove situacije ali u tome nažalost nismo uspjeli.

Iz pomenutih razloga Sindikalna podružnica je uz saglasnost ostalih uposlenika koji nisu članovi sindikata, 13.04.2017. godine donijela odluku o stupanju u sedmodnevni štrajk upozorenja, i to svakim danom počev od ponedjeljka 17.04.2017. godine u terminu od 11-13h sati

Uz Sindikalnu podružnicu JP RTV Bihać, svim raspoloživim kapacitetima stoji i Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, kao krovna organizacija za zaštitu radničkih prava.

Ukoliko se u što skorije vrijeme ne iznađe rješenje za ovu situaciju Sindikalna podružnica će poduzeti preostale mjere zaštite prava uposlenika predviđenih Zakonom o radu i Zakonom o štrajku.

Molimo naše cijenjene slušatelje, zbog kojih i postojimo, za razumijevanje i podršku kao i do sada u proteklih godinu dana, navodi se u saopćenju.