BIHAĆ: SPRIJEČENO KRIJUMČARENJE OSAM OSOBA AFROAZIJSKOG PORIJEKLA

Službenici Jedinice granične policije Izačić spriječili su 20. maja krijumčarenje osam državljana afroazijskog porijekla koji su pokušali ilegalno prijeći državnu granicu i preko naše teritorije namjeravali otići u zemlje Evropske unije.

Otkriveni su u mjestu Vikići na području Bihaća. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “krijumčarenje osoba”, lišen je slobode R.N. (1979.), državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj zbog krivičnog djela “krijumčarenje osoba”. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima JGP Izačić izjavili su da dolaze iz Afganistana, Šri Lanke i Pakistana. Predati su Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Tokom ove godine zabilježen je povećan broj ilegalnih prelazaka državne granice. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić ističe da je za tri mjeseca 2017. u ilegalnom prelasku državne granice otkrivena 81 osoba, što je više za 40 ili 97,56 posto u odnosu na isti period 2016. Od ukupnog broja otkrivenih osoba, 79 je otkriveno prilikom ilegalnog ulaska u BiH, dok su prilikom ilegalnog izlaska iz BiH otkrivene dvije osobe. Na graničnim prijelazima otkriveno je 36, a van njih 45 osoba.

“U ilegalnom prelasku najviše je otkriveno državljana Pakistana 35, Sirije 10, nosilaca putne isprave s oznakom Kosovo deset, BiH šest, Afganistana pet, Srbije četiri, Iraka tri, Alžira dva, Indije dva, jedna osoba bez državljanstva i po jedan državljanin Irana, Turske i Palestine”, kaže direktor Galić dodavši da GPBiH poduzima niz preventivnih, odnosno represivnih mjera i radnji u cilju suzbijanja ileganih migracija preko teritorije BiH.

Državljanin Srbije lišen slobode zbog silovanja

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina 22.5.2017. lišili su slobode S.R. (1975.), državljanina Republike Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog krivičnog djela “silovanje”. Kontroliran je prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. S.R. predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Na MGP Gradiška pri ulasku u BiH 20.5.2017. lišen je slobode A.H. (1962.) jer ga potražuje Općinski sud u Tuzli radi izdržavanja kazne zatvora. Službenici JGP Gradiška predali su bh. državljanina pripadnicima Sudske policije Odžak. Dan ranije, 19.5.2017. službenici JGP Dobrljin lišili su slobode M.G. (1970.) nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Prijedoru zbog krivičnog djela “krađa”. Državljanin BiH predat je službenicima Sudske policije Prijedor.