GV BIHA” // Gradska izborna komisija u Bihaću smijenjena!

Gradski vjećnici nakon Odluke o besplatnom prijevozu učenika u Gradu Bihaću, odbijanja Inicijative za izmjenu urbanističkog plana u užem cetru Bihaća, danas su  bili na još jednom ispitu.

Na prvi pogled, od tri pobrojana izazova, današnji je bio najlakši, međutim lični interesi i malverzacije pojedinaca su razbile dosadašnju kompaktnu većinu GS-SDP-ASDA-DF.

Očekivano je bilo da politička stranka koja je bila činila vlast u Gradu Bihaću i imenovala Gradsku izbornu komisiju da se bori za istu, svoje konekcije i snagu su pokazali razbijanjem jednog od Klubova u Gradskom vijeću.

Ono što je bitno naglasiti su riječi Sekretara Gradskog vijeća, koja je danas kazala da je ovakvu odluku Gradskog vijeća tražila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. U starom sastavu nisu mogli više raditi, a pojedini vijećnici su se oglušili na takav stav CIK-a.

Već na samom početku sjednice prilikom usvajanja dnevnog reda jasno se vidjelo u kojem smjeru će ići današnja sjednica, 16 vijećnika je podržalo današnji dnevni red.

Iako je bilo sumnje da li će smjenu Gradske izborne komisije podržati Klub DF, danas su te sumnje “pale u vodu”, vijećnici Demokratske fronte su ostali pri stavu da je potrebno razriješiti trenutnu Gradsku izbornu komisiju.

Klub koji je pod raznim pritiscima izgubio kompaktnost je Klub A SDA, tri člana Kluba su podržala dnevni red Gradskog vijeća (Ahmed Fatkić, Dedić Irma i Senad Dizdarić), ali i smjenu kompletne Gradske izborne komisije. Za dnevni redi nisu glasali Meho Kličić (A SDA) i Hasan Keškić (A SDA), dok prilikom glasanja za smjenu Gradske izborne komisije Hasan Keškić nije bio prisutan, Meho Kličić je bio protiv smjene dosadašnje Gradske izborne komisije.

Ovo je veoma važan momenat za politiku u Gradu Bihaću, jer smjena Gradske izborne komisije je pokazatelj hrabrosti i želje mlade grupe vijećnika za promjenom. Okvirno, prosječna starost vijećnika koji su danas odolijevali svim pritiscima je manja od 30 godina.

Ključnu ulogu u današnjim dešavanjima je odigrao i vijećnik SBB, Bećirspahić Dinko, koji je kao presudni glas podržao smjenu Gradske izborne komisije po nalogu CIK-a. Ni Bećirspahić nema 30 godina!

Klubovi GS i SDP su bili dosljedni u svojim stavovima, kao i DF.

Na koncu, za smjenu Gradske izborne komisije je glasalo 16 vijećnika (5 GS, 5 SDP, 3 A SDA, 2 DF i 1 SBB), dok je 8 vijećnika bilo protiv (7 SDA i 1 A SDA).