USK: Šume posluju pozitivno, a 250 radnika na bolovanju

Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je  izvještaj o radu Unsko-sanskih šuma.

S obzirom na to da se radi o najprofitabilnijoj kantonalnoj firmi, čijem se rukovodstvu sudi zbog organizovanog kriminala i korupcije, trenutno stanje u ovom preduzeću ocijenjeno je kao dobro. Firma je samo od prodaje drvnih sortimenata zaradila milion maraka više u odnosu na prethodnu godinu. Jedino je poslanik SDA Sanel Mahić istaknuo da nešto nije uredu zbog činjenice da je od 611 zaposlenih, oko 250 uposlenika Šuma USK-a koristilo bolovanje u izvještajnom periodu.

Sjednica Skupštine počela je u sjeni Odluke Ustavnog suda FBiH, koji je zaštitio vitalni interes Kluba Srba, jer nisu birani u upravljačke strukture Univerziteta i u radna tijela Skupštine Kantona.

Poslanik SDA Esad Bašagić je naglasio da se, s obzirom na to da su komisije i odbori nevažeći, odmah treba pristupiti formiranju UO Univerziteta u Bihaću, koji je zapao u teško stanje.

– Ako treba, stavite devet Srba, samo da Univerzitet ne bude u blokadi, poručio je Bašagić.

Međutim, Klub Srba predvođen poslanikom SDP-a Željkom Mirković taj je prijedlog odbacio, s obzirom na to da im nije želja da stave ni devet ni šest Srba u Upravni odbor, već da zaštite Ustav i Zakon, a što su njihove kolege mogle i morale poštovati kod ranijih imenovanja.

Ovaj prijedlog je povučen dok se odluka Ustavnog suda FBiH ne nađe u redovnoj proceduri.

Poslanici su usvojili izvještaje i planove rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i Kantonalne bolnice. Ona je ostvarila gubitak od 371.000 KM, za šta poslanici najviše krive Grad Bihać, koji još nije uplatio 200.000 KM za obnovu operacionih sala. Skupštinska većina usvojila je i izmjene Zakona o komunalnim naknadama, oslobađajući sva pravna i fizička lica dugova prilikom registracije vozila.