Delegacija ambasade Austrije kod gradonačelnika Ogreševića: Cazin spada u veoma uspješne gradove u BiH

U okviru obilježavanja Dana Evrope, u Cazinu danas i sutra boravi i delegacija ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Na prijemu kod gradonačelnika Ogreševića istaknute su značajne veze između Austrije i ovog dijela Bosne i Hercegovine, a ambasadora Martina Pammera interesirale su mogućnosti ekonomske i kulturne saradnje.

– Najprije bih istaknuo da sam vrlo sretan što sam prvi put u Cazinu koji spada u veoma uspješne gradove u BiH. Cazin je doista već u Evropi i rekao bih da u pravom smjeru razvija svoje potencijale. Puno toga nas spaja. Na prvom mjestu, ljudi jer puno ovdašnjih građana živi i radi u Austriji koja je i geografski vrlo blizu. Drugo je naša privredna saradnja, a na trećem su mjestu naše historijske veze. Ono što namjeravam je u što skorijem vremenu poslati svoje savjetnike za ekonomsko-trgovinsku saradnju kako bi procijenili najbolje oblike saradnje na ovom polju, a do kraja godine bih želio da organiziramo barem dva kulturna događaja u Cazinu kako bi smo što prije uspostavili i ovu vrstu saradnje, kazao je austrijski ambasador.

cazin

Susretu je prisustvovao i počasni konzul BiH u Austriji Jorg Hofraiter, a predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo istaknuo je tom prilikom da je Austrija od naredne godine zemlja-predsjedatelj Evropskom unijom i da BiH, uz dosadašnje prijateljske odnose, očekuje punu podršku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Raduje nas ova posjeta jer s Austrijom imamo zaista duboke veze i kroz historiju i u sadašnjosti. Potencijali za saradnju, naravno, postoje i mi kao lokalna zajednica koja je opredijeljena za ekonomski razvoj smo itekako zainteresirani za to. Siguran sam da će današnji susret doprinijeti da uskoro imamo i niz zajedničkih projekata, istaknuo je gradonačelnik Cazina, mr. Nermin Ogrešević.