Premijer Rošić priznao: “Nije moguće dostići otkupnu cijenu maline od 2.5 KM”

Nije prošlo ni mjesec dana od spektakularne vijesti u Krajini, s kojom je agonija malinara prekinuta, kada je iznenada otkupna cijena maline sa 1.5 KM porasla na 2.5KM.

Predstavnici udruženja malinara iz USK, njih većina, dogovorila je sa premijerom USK Huseinom Rošićem najnižu zagarantovanu otkupnu cijenu maline za ovu godinu. Vladin prijedlog , a koji je prihvatila većina na sastanku, je 2,5 KM za kilogram, s tim da će malinari ove godine biti uskraćeni za poticaje od 40 feninga. Unsko-sanski kanton je prvi u F BiH koji na ovaj način spašava ovaj vid proizvodnje, kazano je na sastanku premijera i malinara!, ovo je samo dio tadašnje vijesti, koju je svakako prenio i naš portal.

Nakon objave takve informacije, portal  kao medij koji je prije svega na usluzi građanima je pokušao da istraži ovu priču, pa smo kontaktirali stručnjake iz ove oblasti, iako je bilo za očekivati da je najstručnije i najbolje rješenje ponudila Vlada USK.

Za portal USN.ba o kretanju tržišta, o tome kako je moguće izvesti ovaj plan Vlade i šta on ustvari znači, je 7. jula govorio mr. Dinko Bećirspahić, asistent na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, koji vrši stručni nadzor nad stotinu i više dunuma maline diljem Krajine, ali i šire. On je kazao da je potez premijera Rošića da sazove i održi sastanak sa jednim dijelom proizvođača i predsjednika udruženja isuviše ishitren. Naime, na sastanku je ponuđeno proizvođačima da se za ovu godinu odreknu premije od 0,40 KM/kg, te da se dio ukinute premije prenese na otkupljivače u vrijednosti 0,30 KM/kg uz obavezu da otkupljivači ponude minimalnu cijenu 2,50 KM po kilogramu.

Mr. Bećirspahić je između ostalog kazao:

Tu je prisutno mnogo nelogičnosti, na sastanku nije prisustvovao niti jedan predstavnik otkupljivača, dogovori Vlade USK ne prate dešavanja u Federaciji, ovaj sastanak se svodi samo na želju premijera da pomogne malinarima, ali bez suštinskih i konkretnih poteza. “

Pokazalo se nakon mjesec dana da je Bećirspahić ipak znao o čemu priča što bi trebao biti putokaz svim Vladama u budućnosti da bi prije svake odluke trebali konsultovati struku, ali onu istinsku.

Posebno zanimljiv medijski nastup i reakcija bila je od strane ministra poljoprivrede u Federaciji BiH, Dedić Šemsudina, koji je kazao kako bi ovakav primjer trebali slijediti svi kantoni. On je to kazao 08. jula!

Portal USN.ba je 24. jula poslao upit na adrese Vlade USK i Ministarstva poljoprivrede USK, a na osnovu niza upita naših čitatelja. Pitali smo koji otkupljivač vrši otkup po cijeni od 2.5 KM po kilogramu, s obzirom na dogovor vlade od 20 prije. Odgovor nismo dobili do danas, a saopćenje premijera Rošića je dovoljan odgovor.

Danas se desilo priznanje premijera Rošića kako je pogriješio, da li se to dogodilo kasno ili na vrijeme, pokazat će naredni period. Međutim čitajući saopćenje, jasno vidimo niz kontradiktornosti. Prije svega u dijelu u kojem premijer Rošić navodi kako jedino na našem kantonu otkupljivači nemaju sluha za problem (iako je Dedić kazao mjesec dana prije da se treba ugledati na USK). Zaključak nakon što pročitate ovo saopćenje je vrlo vjerovatan kod sviju isti, a to je da će cijena biti ista kao i sa početka teksta ili 10-20kf više a poticaj će Vlada povećati za 5kf.

Uz prilog saopćenju, pristiglo je i priznanje Dedića, te je prije 4-5 dana došla nova ideja o rješavanju ovog problema.