BIHAĆKA GRAĐANSKA INICIJATIVA // OSUĐUJEMO SRAMAN POKUŠAJ POLITIČKOG POKORAVANJA KANTONALNE TELEVIZIJE

U povodu afere koju je stvorila vladajuća većina poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona svojom odlukom da bez valjanih razloga odbije Izvještaj o radu JP RTV USK, građanski forum „Bihaćka građanska inicijativa“ poručuje :

Ne odričući ustavno pravo poslanika u Skupštini kantona da glasaju i donose odluke slobodno i po svojoj savjesti, građanski forum „Bihaćka građanska inicijativa“ ističe da su oni prvenstveno obavezni da u svome radu zastupaju interese građana koji su ih birali, da poštuju princip zakonitog postupanja i budu primjer javne promocije moralnog ponašanja u Skupštini.

Očigledno unaprijed dogovorena negativna odluka o Izvještaju o radu RTV USK, bez obzira na rezultate koje je ova medijska kuća postigla, predstavlja još jedan udar na ugled Skupštine kao najvišeg organa vlasti u Kantonu i znak da su i sada na sceni prljave zakulisne političke igre u cilju ostvarivanja nelegitimnih interesa.
Skupština Kantona je osnivač javnog poduzeća RTV USK, ali toj medijskoj kući za 20 godina uspješnog postojanja i rada nije sistemski riješila pitanje financiranja. RTV USK diše onoliko koliko joj osnivač dadne zraka. Pa čemu onda nasrtaj kojeg Skupština vrši na njih? Uzbunjena javnost je vjerovatno u pravu kada misli da je ciljana meta menadžment ove kuće. Uspješno vođenje medija kod naše političke klase ne znači ništa ako ona nema kontrolu nad njima. I ovdje je očigledno o tome riječ.
Još niko nije demantirao informacije koje su dostupne javnosti o tome ko je i sa kakvim pobudama činio skupštinsku većinu koja je proizvela ovu sramotnu aferu. To daje dovoljno razloga da se povjeruje u tačnost pomenutih informacija. Ovo bahato pokazivanje elementarnog odsustva političke kulture i odgovornosti, ispoljeno prema medijima, dodatno uznemiruje javnost, koja je trajno frustrirana nikakvim rezultatima rada te iste Skupštine i drugih organa vlasti u Kantonu.
„Bihaćka građanska inicijativa“ najoštrije osuđuje ovo neodgovorno, netransparentno, nedobronamjerno i štetno nasrtanje na JP RTV USK i u cjelosti podržava javnosti iznešene stavove menadžmenta i sindikata ove medijske kuće.
Ovaj forum se nada da će rukovodstvo Skupštine i njeni poslanici uvidjeti da pokoravanje medija nije odlika demokratske sredine, te da će odustati od daljeg pravljenja štete i Kantonu i pomenutoj medijskoj kući.

Za „Bihaćku građansku inicijativu“
Halid Dedić

Bihać, 22.09.2017.g.