Tužna realnost u USK: Profesor s platom vozača

Prosvjetari u Unsko-sanskom kantonu jedini su u Federaciji koji nemaju potpisane kolektivne ugovore, što je sindikatima dovoljan razlog za štrajk.

Neriješeni problemi u obrazovanju Unsko-sanskog kantona, gdje je školska godina počela štrajkom upozorenja, potakli su poslanike u Skupštini da traže odgovor od Vlade zašto je ovaj kanton jedini u Federaciji počeo školsku godinu sa nagomilanim problemima. Albin Muslić, poslanik SDP-a i profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću, pitao je premijera Huseina Rošića zašto još nisu završeni kolektivni ugovori u obrazovanju.

Sporni detalji

– Kada je u pitanju visoko obrazovanje, kolektivni ugovori su tu završeni. Resorno ministarstvo je takav prijedlog poslalo sindikatima u obrazovanju da ga usaglase i da to možemo potpisati. Jedina sporna činjenica jeste da, u domenu koeficijenata nenastavnog osoblja, oni traže povećanje, a mi nismo mogli ostvariti finansijsku konstrukciju, jer je riječ o više od 100.000 KM dodatnih izdvajanja godišnje za plate. Očekujemo povratne informacije od sindikata, jer nema prepreke da se ugovor, kakav je i prije bio, ne potpiše. Povećanje stvara problem, jer to nismo planirali u budžetu, odgovorio je Rošić.

Ipak, najveća stavka i daleko veći troškovi u budžetu otpadaju na osnovno i srednje obrazovanje, čiji su predstavnici već tri puta ovog mjeseca bili u Vladi na pregovorima.

– Kada su u pitanju kolektivni ugovori osnovnog i srednjeg obrazovanja, oni su 90 posto završeni. Jedini sporni detalj je izjednačavanje koeficijenta sa višim stručnim saradnikom. Mi smo napravili finansijsku konstrukciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te je proslijedili predstavnicima sindikalnih organizacija. Ali, to je dodatnih 14 miliona maraka opterećenja za budžet na godišnjem nivou. Mi ne možemo u ovom momentu uopće obezbijediti ta finansijska sredstva, a uvažavamo činjenicu šta smo sve zatekli i kolike su obaveze Kantona po raznim osnovama. Tako da ćemo vrlo brzo sa partnerima u sindikatu sjesti za stol i tražiti modalitet oko kojeg se možemo usuglasiti, da ga potpišemo. Sve ostale pravne odredbe su usaglašene, dodao je Rošić.

Pregovori sindikata i pregovaračkog tima Vlade nastavljeni su i jučer, potvrdila nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK-a.

– Pregovaramo dok god se konačno ne dogovorimo. Nisam upoznata sa premijerovom izjavom sa Skupštine da je to dodatnih 14 miliona na budžet, jer premijer nije bio u pregovaračkom timu. Međutim, tako dođe ako bi oni prosvjetarima dali plate kolike imaju službenici organa uprave, jer trenutno je stanje da obični šofer u organu uprave ima nastavničku platu. Vi recite je li to pošteno ili nije, naglasila je Hadžićka.

Nije nam mogla otkriti detalje pregovora, ali podsjeća da i dalje traže izjednačavanje njihovih sa platama državnih službenika.

– Mi ne tražimo povećanje, to moramo naglasiti, mi tražimo izjednačavanje. Onoliko koliko se može svima dati, da se da jednako, a ne da jedni trpe recesiju i nedostatak novca, a drugima se donosi povoljan zakon kako kome pada na pamet, podsjeća Hadžićka.

A mjere štednje?

Početkom godine Vlada je predložila, a Skupština usvojila Zakon o platama državnih službenika kojim su stvorene velike razlike između prosvjetara i državnih službenika kojima su plate povećane iako su svi u Vladi i Skupštini najavljivali mjere štednje.

Zahtjevi za izjednačavanje koeficijenata i pregovori o osnovicama za plate radnika u prosvjeti biće i dalje predmet pregovora Vlade i sindikata. S obzirom na to da su se već tri puta sastajali sa pregovaračkim timom Vlade, u sindikatu vjeruju da će napraviti progres. Inače, kada su održali štrajk upozorenja početkom školske godine, najavili su da neće odustajati od zahtjeva sve dok se oni ne riješe, makar po cijenu novog štrajka.