Za Kima spremne: Elitne snajperistice čuvaju “Dragog vođu”

Sjeverna Koreja ima 200.000 specijalaca, a posebno mjesto imaju brigade snajperistica

Sjeverna Koreja s milijun aktivnih vojnika četvrta je vojna sila na svijetu. Više imaju samo SAD (1,347.300), Indija (1,395.100) i Kina (2,183.000).

Ne treba zaboraviti još i 5,5 milijuna u rezervi. Znači, gotovo 25 posto stanovnika te zemlje je uključeno u ‘ratne igre’.

Kim Jong-un za vojne potrebe godišnje troši 10 milijardi dolara, čak 22 posto BDP-a. Valjda stoga i ne čudi da većina stanovnika gladuje, a da su vojnici jedini koji imaju osigurane dnevne obroke. A najvažniji dio te mašinerije su specijalne snage. Sjeverna Koreja ima ukupno čak 200.000 specijalaca, nijedna zemlja na svijetu nema ih toliko. Posebno mjesto imaju brigade ženskih snajperista. Ima ih u svakom rodu vojske. Uvježbane su da djeluju u pozadini kao civili.

U njihove zadatke spadaju i misije atentata na važne vojne i političke osobe u Južnoj Koreji.

Sjevernokorejci kopirali su sovjetski model iz 2. svjetskog rata. Sovjetske snajperistice bile su strah i trepet za nacističke vojnike.
Ljudmila Pavličenko bila je najuspješnija snajperistica u povijesti, ubila je više od 300 nacista, a nadimak joj je bio ‘Gospođa Smrt’.

Kim Jong-un očito vjeruje da i njegove ‘cure’ mogu biti ubojite počne li rat na korejskom poluotoku. Sjevernokorejci imaju ukupno osam snajperskih brigada, tri za standardnu vojsku, tri za zrakoplovstvo i dvije za mornaricu.

Dio snajperista obučeno je i za političko djelovanje, odnosno subverziju protiv aktualne južnokorejske vlasti.

Vjeruje se da je vojska Kim Jong-una izgradila veliki broj tunela ispod demilitarizirane zone uz pomoć kojih bi ušli u Južnu Koreju.

Koliko bi daleko stigli je, pak, drugo pitanje. Kimova vojska nije baš najmodernije opremljena, tenkovi datiraju još iz 60-ih godina prošlog stoljeća, a slična je priča i sa zrakoplovima.

Procjena je da bi Južna Koreja nanijela velike gubitke sjevernokorejskim komandosima u njihovim pokušajima da dođu do Seula.