23. godišnjica: Sjećanje na Jasmina Kulenovića – Havariju

Dana 10.01.2018. se navršava 23.godina od pogibije našeg komandira rahmetli Jasmina Kulenovića – Havarije. Istog dana će se na mezarju Humci u 10 sati posjetiti mezar rahmetli Jasmina Kulenovic Havarije.

Jasmin Kulenović – Havarija rođen je 12.11.1957. godine u Bihaću, kao dobrovoljac se priključio u TO pri MZ Luke gdje je i živio, a poslije je teklo kao u filmu.

Prvi okršaj, prve akcije, prve bitke. Bio je običan borac sve do formiranja I brigade DO, tu je prošao sve faze od komandira odjeljenja, potom komandira čete, do zamjenika komadanta bataljona te na kraju komadant bataljona.

U jednoj od prvih većih akcija s početka rata dobio je nadimak HAVARIJA jer je na jednom zadatku u Maljevcu uništo jednu veliku neprijateljsku grupu.

Načinio je, rekoše prijatelji, veliku Havariju pa mu tadašnji pomoćnik za moral i komadant brigade gospodin Mujo Demirović dade taj slavni nadimak HAVARIJA. Nije to samo bio Jasminov nadimak, to je bilo ime i čete kojom je komandovao.

Bilo i ostalo, a od danas će svi ti hrabri momci nastaviti prenositi slavu tog hrabrog imena. Jasmin je nekoliko puta nagrađivan, a jedna od najdražih mu je bila dodjela priznanja ZLATNI LJILJAN 18.03.1994. kada je obavljao dužnost komadanta bataljona 501 b.b.

Koliko je puta nagrađivan, toliko puta je lakše i teško ranjavan. Morao je Jaso dalje u nove pobjede. Očekivali su ga novi zadaci i nove pobjede. Život je izgubio na velikokladuškom dijelu ratišta u području Podzvizda 10. januara 1995.godine.

Neka mu je veliki rahmet i hvala za sve što je učinio za naš narod i za našu BiH.