Za liječenje Dalal sakupljeno 304.000 eura. Pismo roditelja  

Za liječenje jednogodišnje djevojčice Dalal Omerović iz Bihaća prikupljen je, kroz različite humanitarne akcije, u protekla tri mjeseca rekordan novčani iznos u visini od 304.000 eura.U nastavku prenosimo cijeli tekst roditelja:
Dragi prijatelji
Zelimo da Vas obavjestimo da sredstva koja su potrebna za lijecenje nase Dalal su hvala dragom Bogu skupljena te samim tim zavrsavamo za svim akcijama Za Dalal.
Sve ovo je pocelo samo par dana nakon Dalalkinog prvog rodjendana. Prvo bihacka bolnica, pa KBC Zagreb koja postavlja dijagnozu, teški oblik akutne mijeloične leukemije M5 (AML M5). Pričali su tad njima doktori o cijenama liječenja i kako je liječenje izuzetno skupo, i kako, ukoliko žele da Dalal ostane u Zagrebu moraju izdvojiti neke astronomske cifre. Dovedeni su u situaciju da moraju reći da se s Dalal vraćaju u Bihać, jer oni taj novac za liječenje nemaju. I sam racun u iznosu od 9000 KM za 4 dana pretraga u Zagrebu tad je bila njima velika suma koju nisu imali, ali zahvaljujuci brzoj reakciji porodice, komsija i prijatelja je placen.
18.10.2017 su se vratili u Bihać. Kod kuće ih je dočekala porodica, prijatelji, komšije. Suze, plač, šok… i neka nada da su možda doktori pogriješili, da su svi ti silni instituti pogriješili. Nažalost nisu.. A Dalal…. ona se smije, jer ona, ona ne zna ni sta joj je. Ona ne zna koliko je to 100-200-300.000 eura. Tu noć su porodica i prijatelji odlučili organizirati humanitarnu akciju prikupljanja financijske pomoći za liječenje. Tu noć, niko od nas nije ni sanjao da će ta humanitarna akcija koja je započela u njihovom dnevnom boravku, imati ovoliki odaziv. Niko nije ni sanjao da će se za nepuna tri mjeseca skupiti financijska sredstva. Niko nije ni sanjao da će Dalal i njene velike okice ujediniti armiju ljudi iz cijele BiH, Europe, svijeta.
U toku ova tri mjeseca provedeno je i održano niz humanitarnih akcija “Za Dalal” otvoreni su žiro računi na koje ste mogli vršiti uplate,humanitarni brojevi, postavljene su kasice širom BiH, o čemu smo vas i obavještavali. Putem svih tih akcija prikupljen je iznos oko 304 000 eura. Taj novac je dovoljan za sadašnji plan liječenja i sav novac se nalazi na računima roditelja i s njim isključivo oni raspolažu. Do sada je sa računa izvršeno nekoliko transakacija i to:
-500 eura uplata klinici u Essenu, za sastavljanje konzilija koji je odlučivao o tome da li ta klinika može liječiti Dalal i da li primaju Dalal kao pacijenta
-100 000 eura uplata na račun klinike u Essenu kao garancija na osnovu koje su je primili (po predracunu u tih 100 000 eura su ukljuceni 4 bloka kemoterapija i 80 ambulatnih pregleda, svaki dodatni pregled, utz, nalaz, itd. se naplacuje naknadno, kao i boravak roditelja)
-1499 eura kaucija i prva kirija za stan
-880 eura druga kirija (kirija se uplacuje preko racuna svakog 1. u mjesecu)
Klinika se obavezala da će u roku od 6 sedmica nakon završetka svakog ciklusa ispostaviti novi račun. Prvi račun roditelji očekuju do 15. Februara, ukoliko sve bude onako kako su doktori planirali. Tad cemo imati informaciju koliko je jos ostalo od prve uplate, i mozda nam daju informaciju kad i kolika je slijedeca uplata o cemu cemo Vas obavjestiti.
Po zavrsetku hemoterapija slijedi ponovno kompletno testiranje te transplatacija kostane srzi koja košta 150 000 eura.
Ukoliko bude bilo potrebe za dodatnih financijski sredstvima, porodica i prijatelji će organizovati nove humanitarne akcije, a sigurni smo da ćete nas svi Vi kao i do sada podržati.
I takodjer željeli bismo se zahvaliti svima koji su na bilo koji način učestvovali u humanitarnim akcijama, bilo to donacijama kolača, raznih predmeta za prodaju i aukciju, uplatama na žiro račun, volontiranjem, itd. Hvala Vam za svaku marku koju ste odvojili i stavili u neku kasicu. Hvala Vam svima koji ste iz dana u dan pratili akciju Za Dalal i podržavali sve ono što je urađeno. Hvala svim medijima koji su pratili humanitarnu akciju Za Dalal i na taj način doprinjeli da se Za Dalal čuje širom BiH, pa i van granica BiH.
Hvala svima koji se brinu za Dalal. Hvala što šaljete pozitivnu energiju i nadu. Hvala što je Dalal u svim Vašim dovama i molitvama. Dalal je lavica i lavovski će podnijeti sve što je čeka uz vašu pomoć Dalal je dobila priliku da se liječi. Dali ste joj priliku za život. Dali ste joj priliku da odraste i ako Bog da živi život punim plućima. Na svemu što ste Vi uradili nemamo dovoljno riječi s kojima bismo se zahvalili. Jos jednom NAJVECE HVALA.
Mi naravno i dalje ostajemo aktivni na stranici Za Dalal da bismo Vas i dalje izvjestavali o njenom stanju kao i odgovarali na Vasa pitanja.
#SrcemZaDalal