Derviša Fazlić mora na presađivanje koštane srži

Derviša Fazlić je 20-godišnjakinja iz Bihaća koja je oboljela od sistematske skleroze. Ne može se kretati, a zbog bolesti koja ne jenjava, ima samo 36 kilograma. Operacija presađivanja koštane srži trebala bi se obaviti na klinici u Beču, gdje ona već sutra putuje, rekao nam je njen otac Asmir.  

– Ljekari će je pregledati i reći nam tačno koliko će koštati liječenje. Za sada su nam rekli da će jedan dan njenog boravka u bolnici koštati 1.700 eura. Sakupio sam nešto para da bar mogu platiti deset dana boravka – kazao je Asmir.

Derviša kaže da su joj se prvi simptomi pojavili na rukama, nakon čega je bolest brzo napredovala.

Ne mogu potpuno ispraviti niti saviti šake, isto je i s koljenima, što mi dodatno otežava hodanje. Probudim se ujutro pa me mama prvo mora izmasirati, jer se u toku noći koža još više skupi. Osjećam se kao u nekom oklopu. Želim ozdraviti, prije svega zbog svoje porodice, roditelja i brata, koji su uz mene danonoćno objašnjava nam hrabra Bišćanka, koja se snažno nosi s činjenicom da sa 36 kilograma ne može više sama obavljati ni osnovne funkcije, poput presvlačenja ili odlaska u toalet.

Prema ranijim procjenama ljekara, Derviša bi se u bolnici trebala zadržati petnaestak dana.

S obzirom na to da njeni roditelji neće moći sami finansirati sve troškove, za pomoć je otvoren račun u “UniCredit banci”, broj: 3389 002 549 801 665, na ime Asmir Fazlić.

Source: cazin.net