BeIT konferencija u Bihaću: Birajte karijeru, medicinar u EU ili IT karijera u BiH?

U toku konferencije biće organizirane panel diskusije na temu razvoja IT sektora u Bosni i Hercegovini posebno na području USK.

 Danas je u Bihaću  odrzana Press konferencija kojom je najavljena Prva IT konferencija u Bihacu pod nazivom BeIT koja će se održati 10.5.2018g u Hotelu “Emporium” 

Ovom konferencijom organizatori žele poslati poruku lokalnim vlastima, studentima, srednjoškolcima, kompanijama da u IT sektoru leži jako velik potencijal za generiranje novih radnih mjesta i ostvarenje karijere u IT industriji.

Cilj konferencije je  promovisanje  tehnoloških trendova, te panel dislusije informiranje publike o aktuelnim zbivanjima u ovoj industriji i potencijalima koji postoje, te na koji način ih iskoristiti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kako smo suočeni sa sve većim odlaskom mladih u zapadne zemlje, ovom konferencijom želimo lokalnoj zajednici, kompanijama, studentima i srednjoškolcima da naglasimo važnost IT sektora, kao jednog od sektora s najvećim potencijalom rasta i slobodnih radnih mjesta kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. IT sektor predstavlja jedan od rijetkih sektora u kojem mjesto, komunalna i ostala infrastruktura nisu presudni za obavljanje djelatnosti, kao i dobijanje posla, a samim tim se pruža veća šansa za mlade ljude da započnu svoju karijeru u IT industriji, kažu organizatori,

Znamo da je IT industrija u BiH orijentirana ka izvozu i da se nalazi na veoma konkurentnom svjetskom tržištu, pa je veoma važno graditi partnerstva između javnih i privatnih subjekata kako bi ovaj sektor ravnomjerno razvijali u svim dijelovima BiH.
Smatramo da trend koji omogućuje generiranje više radnih mjesta u okruženju treba iskoristiti na način da su mladi ljudi, iako nisu stekli obrazovanje iz oblasti IT-a, spremni mijenjati pravac karijere i birati zaposlenja u sektoru IT-a koji nudi lukrativno radno okruženje.

Suprotno od toga da povećavamo broj upisanih srednjoškolaca u medicinske smjerove srednjih i viših škola, istim možemo omogućiti više sadržaja na kojima će vidjeti prednosti IT-a i mogućnosti stvaranja karijere, a samim tim i povećati šansu da ostanu i započnu IT karijeru u BiH.
Današnji stepen razvoja IT-a uglavnom se odgleda u razvoju nekoliko povezanih sektora poput cloud computinga, umjetne inteligencije i machine learninga, te IoT-a, a sve to uokvireno u web i mobile razvoj.

Konferencija BeIT daće naglasak upravo na ova područja IT-a, gdje će uz vrhunske predavače konferencija postati najveći događaj ove godine u Bihaću. Predavači na konferenciji biće stručnjaci iz područja cloud computinga, vođenje projekata i digitalna transformacija, web i mobile developmenta, umjetne inteligencije, machine learning i IoT-a, a koji imaju značajno iskustvo te predstavljaju vodeće stručnjake iz ovih oblasti i dolaze iz Njemačke, Slovenije, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

U toku konferencije biće organizirane panel diskusije na temu razvoja IT sektora u Bosni i Hercegovini posebno na području USK. Iznijeće se svi nedostaci i smetnje u razvoju ovog sektora, kao i potencijali koje imamo i koje je potrebno staviti u funkciju i na koji način da bi se IT zajednica nastavila razvijati na ovom području.

Organizatori konferencije su Razvojna Agencija USK, Univerzitet u Bihaću i IT kompanije iz Bihaća okupljene u organizaciju „Bihać Developers“. Među glavnim sponzorima konferencije je svjetska kompanija Microsoft i američka organizacija World Chicago, ali su značajnu podršku dali i Premijer USK dr. sci Husein Rošić, Ministarstvo privrede USK, te Grad Bihać.

Događaj je zamišljen kao jednodnevno druženje gdje će se uz interesantna predavanja o novostima iz navedenih oblasti razgovarati o iskustvima poslodavaca, mladih studenata, inžinjera kako bi definirali aktivnosti koje želimo započeti da bi IT sektor u Unsko-sanskom kantonu postao značajniji i razvijeniji. Događaj je namijenjen mladim ljudima, studentima i srednjoškolcima, poslodavicma u IT sektoru kao i svim onima koji žele čuti nešto više iz oblasti jednog od najbrže rastućih sektora u svijetu koji je postao imeprativ i za sve ostale sektore.

Više informacija o konferenciji možete pogledati na: http://beitkonf.net/

Source: biscani.net