Kinezi žele ulagati u USK

Centar za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” organizirao je jučer Konferenciju “Inicijativa Pojas i put, perspektive i mogućnosti za BiH – Šanse za razvoj Bosanske krajine” koja se održala u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću.

Osnovni cilj konferencije bio je mogućnost uključenja Unsko-sanskog kantona i ove regije u kinesku inicijativu “Pojas i put” u okviru koje Kina razvija ekonomsku saradnju s drugim državama.

Inicijativu je prije nekoliko godina osmislio kineski predsjednik Xi Jinping, a usmjerena je na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže koja ima za cilj povezati Aziju s Evropom i Afrikom.

Ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo predstavila je nekoliko konkretnih oblasti koje zanimaju NR Kinu kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu. Kako je istakla, potencijala ima u industriji i turizmu, a posebno su naglašene perspektive vezane za poljoprivredu i šumarstvo.

“Na kineskom tržištu je velika potražnja za kvalitetnim proizvodima organskog porijekla. Interesovanje postoji i za mljekarstvo, pogotovo kada je riječ o proizvodnji mlijeka u prahu. Zanima nas i uvoz drvenih proizvoda i kvalitetnog namještaja po kojima je ovaj kanton već prepoznat u Evropi i šire”, rekla je ambasadorica.

Prema riječima premijera Huseina Rošića, Unsko-sanski kanton ima mnogo toga za ponuditi NR Kini.

“Mi smo prezentirali naše potencijale. Oni su veoma zainteresovani za našu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno proizvodnju ekološke hrane, zatim turizam, kao i dio vezan za termoenergetski sektor, gdje imamo rudnik Kamengrad koji je proglašen rudnikom od interesa za Federaciju BiH i preostao je samo modalitet finansiranja tog projekta. Sutra ćemo pokazati i firmu Bira čija je cjelokupna imovina sačuvana i kao takva se može staviti u funkciju”, rekao je Rošić.

Partner današnje konferencije bilo je i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, a kako je izjavio ministar Šemsudin Dedić, kineske investicije u našoj zemlji prisutne su, prije svega, kroz energetske projekte.

“Pored toga, BiH je potpisala sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede, a u ovoj godini očekujemo potpisivanje sporazuma u oblasti veterinarstva. Također, s nekoliko kineskih investitora razgovarali smo o proizvodnji mlijeka u prahu, kao i izvoza određenih prehrambenih proizvoda. Na Mostarskom sajmu ove godine bit će prisutni najveći kineski proizvođači opreme i mehanizacije u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije”, istakao je Dedić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da gradske vlasti svaku posjetu visokih stranih zvaničnika iskoriste da predstave potencijale Grada Bihaća te iznađu mogućnosti za zajednička.

“Prošle godine je 300 miliona Kineza putovalo diljem svijeta, od čega je 110 miliona posjetilo Evropu. Hrvatska nema vizni režim s Kinom, dok je BiH potpisala sporazum s Kinom o ukidanju viza. Kada to uskoro stupi na snagu, očekujemo značajniji priliv kineskih turista. Onaj ko vidi Štrbački buk, rijeku Unu ili, s druge strane, Plitvička jezera shvatit će da tu i nije neka ogromna razlika, iako na Plitvička jezera dođe milion Kineza, a kod nas ne dođe ni stotinu hiljada. Moramo raditi da to popravimo”, istakao je Fazlić.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Privredne komore USK, Razvojne agencije USK te Javnog preduzeća Aerodrom Bihać, dok je između Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” potpisan memorandum o razumijevanju i poslovno-tehničkoj saradnji sa JP Nacionalni park Una.

“Ovo je jedinstvena prilika da se jednoj ekonomskoj velesili kakva je Kina predstave prednosti i potencijali za saradnju koje pruža ovaj dio države. Nadamo se da će Konferencija proizvesti snažne veze koje će dovesti do konkretnih investicionih projekata, naročito u oblastima poljoprivrede, infrastrukture i turizma”, rekao je izvršni direktor Centra Faruk Borić.