Bihać: Za 18 godina bili su porodica za više od 1.000 mališana

Socijalno-pedagoška životna zajednica u Bihaću nastala je prije 18 godina uz pomoć donatora iz Švicarske, s ciljem da zbrine djecu bez roditeljskog staranja i pomogne im kako punoljetstvo ne bi dočekali bez adrese.

Tim stručnjaka

U ovom periodu izrasla je u veliku i, kako kažu, sretnu obitelj, a kroz ovu ustanovu prošlo je hiljadu djece. Organizirana je tako da u Bihaću djeluje internat, u kojem su smješteni srednjoškolci i studenti, te hraniteljske kuće u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Ključu, Sanskom Mostu i Bihaću, dok je u Bužimu u toku otvaranje.

– U internatu je trenutno smješteno 75, a u hraniteljskim porodicama 69 djece. Zajednica je ostvarila svoje ciljeve i svrhu postojanja. Zbrinuli smo djecu bez roditeljskog staranja, odnosno kod nas ostaju do punoljetstva – od prijema do njihovog osamostaljenja. Omogućavamo im da završe školu, da uče, da imaju jednaku nadu i šansu kao i ostala djeca – kaže direktorica Fikreta Halimović.

Inače, o djeci brinu pedagozi, psiholozi i socijalni radnici uz tim stručnjaka koji radi u internatu. Tu je još 14 staratelja, koji provode praktično sve vrijeme s djecom.

Direktorica Halimović podsjeća da i nakon osamostaljenja ostaju u kontaktu.

– Provodimo sada aktivnosti da im pomognemo i u tom dijelu. Osigurali smo dva stana za njihov smještaj kada završe srednju školu i postanu punoljetni. Tu im pomažemo prilikom zapošljavanja i studiranja. Pokrenuli smo i određenu mrežu aktivnosti upravo kod posredovanja da nađu posao – kaže Halimović.

Spektar aktivnosti

Sena i Asko Kurbegović staraju se o djeci u hraniteljskoj kući u Bihaću.

– Cijeli dan provodimo s njima i postali smo prava porodica. Tu je čitav spektar aktivnosti. Imamo cvijeće, životinje. Mi se ponosimo njima, a da ovdje žive pravi porodični život, govori i činjenica da oni koji odu vraćaju se, dolaze, posjećuju staratelje – kaže Asko.

Ostvarili cilj

U Zajednici su zadovoljni saradnjom sa centrima za socijalni rad, bez kojih, kako kažu, ne bi išlo. Također i podrškom koju dobivaju od Vlade Kantona, posebno od nekoliko kompanija.

– Ušli smo u jedan period kada nam predstoji dosta rada na uređivanju prostora. Naime, naši su objekti izgrađeni prije 18 godina i već se to osjeti. Predstoji nam dosta rada na uređenju, adaptaciji, tako da nam je to sad mali problem, ali… – kazuje Halimović.