Poznato zbog čega je Ibro Okić pokušao samoubistvo

Šezdesetdvogodišnji Ibro Okić iz Gornje Kalesije danas oko 12.30 pokušao je samoubistvo spaljivanjem u zgradi opštine Kalesija, te je završio sa teškim opekotinama, a kada su pokušali da mu pomognu nekoliko uposlenika je zadobilo lakše povrede.

Nezvanično, on je pored portira pronio benzin u boci od dva litra tako što ga je dobro sakrio pod jaknu. Od Službe za boračko-invalidsku zaštitu opštine Kalesija je tražio da dobije stan za socijalno ugrožene.

Nakon što mu je rečeno da opština ne može udovoljiti njegovom zahtjevu, odlučio je da se polije benzinom i zapali, što je šokiralo sve uposlenike, ali i one sugrađane koji su se tog trenutka našli u opštini.

Kako javljaju Nezavisne novine, on je sjedio na stolici u hodniku ispred jedne kancelarije i odjednom se posuo benzinom i zapalio. Zapalio je i stolicu, klimu i ormar koji je bio u blizini. Dim je obuhvatio cijelu zgradu pa je dio uposlenika evakuiran.

Jedna sugrađanka, koja je htjela ostati anonimna, prepričala nam je kako je svjedočila šokantnoj sceni i da još drhti od straha.

“Čekala sam ispred jedne kancelarije, a on je bio oko tri metra od mene. Nisam toliko obraćala pažnju kad je dolazio, da li je nešto nosio ili u čemu je bio. Znam samo da je sjeo i odjednom nešto kresnuo – upaljač ili šibicu. Tada sam ga pogledala i čovjek je odjednom sav počeo da gori. Jedan momak je istrčao iz kancelarije i nas dvoje smo počeli vikati da se čovjek zapalio i da zovu vatrogasce”, kazala je žena čiji je identitet poznat redakciji.

Uposlenici opštine su pokušali pomoći unesrećenom te je dio njih zadobio povrede. Jedan uposlenik je aktivirao aparat za gašenje požara.

Ibro je zadobio jake opekotine te je prevezen sanitetom Hitne službe u Dom zdravlja Kalesija radi pružanja pomoći, a nakon toga u UKC Tuzla. Uposlenik opštine M.Đ. je zatražio pomoć u Domu zdravlja Kalesija, dok je za njih nekoliko pomoć ukazana na terenu.

“I.O. je hospitaliziran na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju. Trideset pet odsto površine tijela zahvaćeno je opekotinama i pacijent je na respiratoru”, kazali su za “Nezavisne” u UKC Tuzla.

O ovom nemilom događaju oglasila se i opština Kalesija.

“Riječ je o osobi koja je odranije poznata organima gonjenja zbog nasilja u porodici i alkoholizma. Zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji uposlenika općine izbjegnuta je veća tragedija. Općinski načelnik Sead Džafić izražava žaljenje zbog ovog nemilog događaja. O svemu navedenom konačan stav dat će organi koji rade uviđaj pomenutog događaja”, saopšteno je iz opštine Kalesija.

Nezvanično, Ibro Okić stanuje u neuslovnom prostoru, a prije nekoliko godina zapalio je svoju kuću, kad je izgorjela jedna soba. Inače, kako se nezvanično priča, on je prodao kuću, pomoćnu zgradu, dvorište i njive u Gornjoj Kalesiji te se preselio u kalesijsko naselje Dubnica sa selefijskom zajednicom.

Odatle je navodno istjeran zbog alkohola. Mještani Kalesije kažu da je i ranije pravio incidente i prijetio da će se zapaliti u nekim drugim objektima, te tvrde da ima dosije u policiji zbog nasilja u porodici.

Policija nam zasad nije mogla potvrditi ovu informaciju jer kažu da su provjere u toku.