U Bihaću osposobljavanje prihvatnog centra za migrante, zabilježeno nekoliko krivičnih djela

Broj migranata u Unsko-sanskom kantonu posljednjih nekoliko mjeseci kontinuirano raste, a u Bihaću je u toku osposobljavanje prihvatnog centra u objektu nekadašnjeg Đačkog doma, gdje bi strani državljani trebali dobiti adekvatne uslove za privremeni boravak i bijeg od spavanja na otvorenom.

Broj migranata u Unsko-sanskom kantonu posljednjih nekoliko mjeseci kontinuirano raste, a u Bihaću je u toku osposobljavanje prihvatnog centra u objektu nekadašnjeg Đačkog doma, gdje bi strani državljani trebali dobiti adekvatne uslove za privremeni boravak i bijeg od spavanja na otvorenom.

Dugo vremena jedinu pomoć migrantima u Bihaću pružale su tek pojedine nevladine organizacije i pojedinci, a odnedavno je brigu o njima preuzeo lokalni Crveni križ. U toku je obnova nekadašnjeg đačkog doma u Borićima gdje bi strani državljani bili privremeno smješteni.

U Bihaću osposobljavanje prihvatnog centra za migrante

“Mi smo u konstantnom kontaktu sa Međunarodnom organizacijom za migrante koja je aktivirala niz firmi i institucija na stvaranju uslova za boravak u tom objektu. U prvom redu, radi se o dovođenju vode, higijenskih kontejnera, postavljanje poda, te zatvaranju svih otvora na objektu, budući da se radi o napuštenoj zgradi, zatim vreća za spavanje, spužvi, prostirki i svih drugih potrepština koje su neophodne za njihov privremeni boravak”, kaže za Klix.ba Selam Midžić iz Crvenog križa.

On ističe da bi navedeni radovi trebali biti gotovi u narednih 10 do 15 dana.

“U prosjeku dnevno pripremamo između 130-140 obroka, a očekujemo, kako se budu poboljšavali uvjeti u ovom objektu, da će se povećati i broj migranata. U aktivnosti se uključio i veliki broj nevladinih i humanitarnih organizacija, firmi, kao i brojni građani koji daju ogroman doprinos u ishrani ovih ljudi”, kazao je Midžić.

On je istakao da sa migrantima komuniciraju putem infopulta prilikom podjele obroka, kao i obilaskom nekoliko objekata u Bihaću gdje migranti borave tokom noći.

“Prvo su boravili, a i dalje borave, u napuštenom staračkom domu u centru grada, zatim u Gradskom parku, a odnedavno koriste i prostor Đačkog doma. U cijelu ovu priču uključen je i Dom zdravlja Bihać čiji mobilni tim obilazi migrante nakon ručka te pružaju zdravstvenu pomoć onima kojima je potrebna”, istakao je Midžić.

MUP USK evidentirao 650 migranata na ovom području

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, do sada je evidentirano oko 650 stranih državljana – migranata na području ovog kantona, a većina ih se nalazi u Bihaću i Velikoj Kladuši.

“Kad su u pitanju migranti, evidentan je povećan broj na području USK, a posebno na području Velike Kladuše i Bihaća upravo zbog blizine graničnog prijelaza i granice sa Hrvatskom, odnosno EU. Do sad je evidentirano oko 650 stranih državljana – migranata koji su sa područja Sirije, Afganistana, Palestine, Iraka, Tunisa, Maroka i drugih zemalja Bliskog istoka”, kazali su za Klix.ba u MUP-u USK.

Strane državljane – migrante policijski službenici legitimišu i evidentiraju, te dobijene podatke dostavljaju Službi za poslove sa strancima.

Veliki broj stranih državljana, kako saznajemo u MUP-u, posjeduje potvrdu o iskazanoj namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u Republici Bosni i Hercegovini i kao takvi nemaju ograničenja u smislu slobode kretanja sve dok se kreću u okviru granice BiH.

Migranti počinili devet krivičnih djela, u Velikoj Kladuši izgorjela kuća u kojoj su boravili

Na području Unsko-sanskog kantona, Uprava policije evidentirala je devet krivičnih djela koje su počinili strani državljani – migranti.

“Radi se o jednom razbojništvu, dvije teške i četiri lakše krađe, te dva krivična djela nanošenja lakših tjelesnih povreda. U svim evidentiranim krivičnim djelima, policijski službenici podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom kantonalnom tužilaštvu. Evidentirana su i četiri narušavanja javnog reda i mira, gdje su policijski službenici protiv stranih državljana – migranata koja su počinila narušavanje, podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši zbog međusobnog fizičkog sukoba”, istakli su u MUP-u.

Prije nekoliko dana u Velikoj Kladuši je izgorjela porodična kuća, čiji vlasnici borave u SAD-u, a u kojoj je boravilo desetak migranata. MUP USK trenutno istražuje uzroke požara. Iz Uprave policije MUP-a USK kazali su nam da će i dalje aktivno pratiti stanje na području Unsko-sanskog kantona, te poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje, kako bi zaštitili sve njene građane te zadržali dobru sigurnosnu situaciju.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ranije je za Klix.ba kazao da se boji da trenutni humanitarni problem sa migrantima ne preraste u sigurnosni, pozvavši nadležne vlasti na ozbiljniju reakciju i sistemsko rješavanje problema sa stranim državljanima – migrantima.

U proteklom periodu nije bilo nikakvih reakcija viših nivoa vlasti, no prema zvaničnim najavama, u petak će, na poziv premijera USK Huseina Rošića, u Bihać stići ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a glavna tema posjete bit će mjere za rješavanje problema migranata u ovom kantonu.

Source:  Klix.ba