Bolnica u raljama politike i privatnih interesa

Razvoju kaosa značajno je doprinio i doprinosi aktuelni direktor dr. Smail Dervišević sa “svojom rajom”, od kojih dominira Kum Amir.

No da kaos može biti i veći potrudila se Demokratska fronta (DF). Tri člana Upravnog odbora (UO) KB-a   iz reda DF-a na čelu sa Sanelom Abdulahović zvanom  podnijeli su ostavke.

To znači da KB ne može raspolagati sa 1,2 miliona KM koje su prebačene KB-u  od Vlade USK   iz dobiti ŠPD “Unsko-sanske šume” . Sa tim parama  je i počelo jer su  iz DF-a imali “svoju ideju”  kako  da potroše tih 1,2 miliona KM.

Direktor  Dervišević nije se s tim složio jer i on ima svoje favorite,a Kum nije Dugme.

Ovakav razlaz  u UO se  “stručno”  naziva  političke nesuglasice  unutar partnera na vlasti. Drugo  ime za Nesuglasice je  NOVAC.

Onda je Abdulahovićki  koja sve svoje šefove sluša digitalno , telefonski, ili sms-porukama (  slučaj “Ramo Brkić”) naređeno  da  se povuče. Sanelin  UO održao je samo jednu sjednicu. Nastupila je totalna blokada i red bi bio da premijer Rošić javno čestita svojim partnerima iz DF-a na strahovitoj destrukciji koju  DF pravi po Kantonu.

Rošić lažnim osmijehom krije grč u želucu na pomen imena dvojice lidera iz DF-a. kažu da nerijetko posegne i za “loprilom”.

Sada se potvrđuje i naša humoristična teza da bi Hodža i Maršal za 7 dana raskućili  Bila Gejtsa.

DF  je postao  prava elementarna nepogoda. Kombinacijom kočijaške upornosti   i prijetnji nastoje  dobiti  sve što su zacrtali.

Hodža je “ukrao” KB-u  jedinog onkologa  dr. Mustafu Hamammija jer ga je uplanirao za direktora Doma zdravlja Bihać.

No  to ne ide  po planu, pa siroti Hammami “visi”. Pacijente oboljele od malignih bolesti sada liječi  onkolog iz Tuzle i to jednom  u 15 dana!?

Nema ni citostatika, a direktor Zavoda zdrsvtvenog osiguranja (ZZO) USK  dr. Almin Handanagić – Gustav umjesto da  podrži onkološke pacijente, šalje pare u Cazin  Murićevom Hemodijaliznom centru.

Murić u Cazinu pravi svoju “Bolnicu”.

 

Gustav ne sluša ni ministra dr. Hazima Kapića u tom smislu, jer je on navodno Prejak Igrač Stranke.Kapić kaže da će imenovanje novog  UO KB-a potrajati.

Istovremeno , menadžment  KB-a (čitaj Direktor Dervišević) nije Vladi USK dostavio izvještaj  o potrošnji miliona KM za obnovu  operacionih sala, pa je “na čekanju”  daljnih 800.000 KM. Prema revizorskom izvještaju, krajem 2016. godine  KB je dugovala  dobavljačima 7,8 miliona KM.

godine, pišu revizori,  primljeno je  55 uposlenika bez raspisivanja javnog oglasa (od čega 46 uposlenika na određeno i devet uposlenika na neodređeno vrijeme).  Uglavnom su to bila lica  sa srednjom stručnom spremom. Očigledno je, Direktor Dervišević je za ostanak na funkciji izvršavao izborna obećanja.

No nije štedio pare iz  avetinjski prazne kase KB-a pa je svakog mjeseca uposlenicima isplaćivao stimulacije u iznosima od 10 i 20 posto  od osnovne plate!!?

Kao obrazloženje naveo je “ zbog posebnog angažovanja i ušteda bolnice prilikom obavljanja poslova i radnih zadataka”. Tako je “bačeno u vjetar”  75.435 KM

Naravno,  Dervišević nije imao  zvanične kriterije  prilikom određivanja visine stimulacije, jer To Njemu Ne Treba.

Još je  interesantnije da je uposlenicima KB-a  isplaćen regres u iznosu od 350 KM iako  KB posluje negativno.

Moglo  bi se i ovako reći , povodom razlaza DF-a i Direktora Derviševića- Ne da Direktor (nije Lud) da mu se Maršal i Hodža miješaju  u Posao Odabira Dobavljača kojima se duguju pare. On to Sam Najbolje Radi. A i veća je Efikasnost kad si  Sam, ako se razumijemo.Zašto dijeliti Zasluge sa Nekim?!

Farko Hodžić Hodža je prije dva dana  uputio akt Skupštini USK  u kome traži zakazivanje tematske sjednice o stanju u krajiškom zdravstvu.  Hoće Hodža da nam se nagovori  o  ovoj temi. I da odbrani Sebe i Maršala. Podsjeća poput povjesničara da je još daleke 2015.  9. novembra tražio isto. Ljudi  se ne sjećaju šta je juče bilo ,a lider DF-a  produbljuje sjećanje  na svoj aktivitet sa željom i nadom kako će to nekoga impresionirati.

Zaključuje u svom pismu kako “zajednički moramo poduzeti mjere kako bi se stabiliziralo stanje”.

Jasno ko Dan Današnji.

Jedna od Zajedničkih Akcija koju  je DF provodi u resoru zdravstva ovih dana jeste Razlaz  UO KB-a.

Izvor::  NORMALA.ba