Kamber odgovorio na pitanje: Ko je podmetnuo eksploziv pod Hozanovićev automobil?

Asim Kamber, zastupnik u Federalnom parlamentu i predsjednik Općinskog odbora SDA Sanski Most, ime je koje se posljednjih dana često spominje u kontekstu pozadine napada na Rifeta Hozanovića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Cazina. Hozanoviću je prije nekoliko dana podmetnut eksploziv na točku privatnog automobila, a eksplozivna naprava je aktivirana kada je Hozanović upalio i pokrenuo automobil.

-Dok su mene počeli pominjati odmah mi je bilo lakše, definitivno sam shvatio da to nikakve veze nema sa SDA – odgovara Kamber.

Osim toga, na pitanje ako tvrdi da nema veze sa SDA, znači li to da zna s kime ovaj slučaj ima veze, Kamber odgovara:

– Ne tvrdim, ali pretpostavljam, naime, prvo je isti dan nakon ovog nemilog događaja optužena kantonalna vlast, koja se prema izjavi predsjednika A- SDA , gospodina Ogreševića “prepala nadolazećih izbora”. Pa su sutradan na konferenciji za novinare prozvali i naš državni i stranački vrh na čelu sa Izetbegovićem i njegovom suprugom, Zvizdića, Čamparu, pa direktora OSA-e Mehmedagića, i druge. Stvaranjem imaginarnih neprijatelja pod krinkom zavjera, A-SDA ovaj tobožnju atentat na velevažnog Hozana pokušava dići do razine atentata na prestolonasljednika Ferdinanda. Ne treba ovdje biti retorički genij da ne razumiješ dnevno–politikantsku pozadinu.

Međutim, iz A -SDA tvrde da “vjetrovi” i pozadina napada dolazi iz Sanskog Mosta.

– Ovdje je riječ o klasičnom spinu koji ima estradnu dimenziju i kojim se pretpostavljaju nedokazane činjenice. Mislim da u njihovoj A -SDA stranci postoje već dugo medijsko – retoričke anomalije. Riječ je zapravo o nedostatku znanja. Oni su samo u tri dana iznijeli tri različite teorije zavjere. Semantika mi je struka i uvijek po onome što drugi govore donosim prosudbe, a ovdje je jasno riječ o suprotnostima tvrdnji u odnosu na prethodni dan. Ja bih volio da se oni sami opredijele u koga oni pojedinačno sumnjaju u “kantonalnu vlast”, u “Bakira i državni vrh” ili u mene hudog – ljudske dobrote metaforu. Pa da im onda i odgovorim. Ovdje Hozan zapravo svjesno pokušava svoj vlastiti rejting u A -SDA stranci podići. Ogrešević je razmatrao mogućnost da njega i Hadžipašića izbaci iz A-SDA – tvrdi Kamber.

Na našu konstataciju kako se doima da zbija šale na račun A-SDA, što često čini i na svom blogu, pa i ovoj situaciji, Kamber nastavlja u tom tonu.

– Mene Rifet Hozanović najviše podsjeća na TV – kuharice, pa nam on iz te svoje skromne retoričke kuhinje uporno skuha nešto drugo. A uglavnom su to nespretno konstruirane laži. Jer kad ostanete bez argumenata u javnoj raspravi onda se počnete služiti lažima. Hozanović sada više ni ne može nazad, on zbog toga pojačava dnevnu dozu estradnog spina.

Međutim, nije Hozanović jedini koji tvrdi da problemi u Cazinu dolaze iz Sanskog Mosta, to su česte tvrdnje i u nekim lokalnim medijima u Krajini.

– Europol (evropske policijske snage) su negdje od 2000. do 2012. godine pratile stanje u gradovima našeg kantona, nadzirale istrage i djelovanje domaćih policijskih dužnosnika. Više od 60 posto svih miniranja i potencijalno djela sa terorističkim predznakom se desio u Cazinu a ne u Sanskom Mostu. U Cazinu je zapaljena zgrada Općinskog suda, u Cazinu je Hozan organizirao napad na Silajdžića, u Cazinu je Hozan lično (iz mraka) pretukao načelnika Zuhdiju Dizdarevića i osuđen punosnažnom presudom, u Cazinu je minirano službeno vozilo načelnika policijske stanice Ćazima Budimlića, u Cazinu je minirana imovina uglednog kantonalnog sudije Reufa Kapića, da ne nabrajam sve jer je zaista veliki broj slični nasilničkih i terorističkih djela. Nije teško zaključiti u čijoj režiji. I ništa slično se dešavalo nije u Sanskom Mostu, da bih se ja ili lokalna vlast trebali stidjeti – odgovara Kamber.

Smatra kako “kolege iz A-SDA moraju zaustaviti ničim utemeljene prozivke” te pokušaj “stvaranja lažnog dojma u javnosti kako se mi njih eto bojimo jer su potpisali koaliciju sa SDP-om” Kaže kako je to čak i smiješno.

-Oni su tu koaliciju realizirali i 2012. kad su ušli u savez sa Hamdijom Lipovačom a nas izbacili iz vlasti. Pa smo mi 2014. povećali rezultat u Skupštini sa sedam na 10 mandata… Neki sam dan na Izvršnom odboru SDA kazao, i evo sad kažem javno da ću Rifetu Hozanoviću, Admiru Hadžipašiću – Masirači i šejhu ef. Mirsadu Topčagiću dati sve pozicije na billboardima i citylightovima u Sanskom Mostu. Veće promidžbe za SDA nema od toga da je ova trojka na čelu njihovih izbornih lista – kaže naš sagovornik.

To je politički rasplet, ali naše pitanje se odnosilo na to kako izaći iz atmosfere međusobnih optužbi vezano za postavljenu eksplozivnu napravu?

– Tako što ćemo prepustiti istražnim organima da završe svoj posao i da im svi zajedno budemo podrška. A ja im lično preporučujem da krenu od Hozanovog mladog komšije koji je isti dan dao izjavu za medije ističući kako u njegovom okruženju traju “prepirke” zbog čega ga i “ne začuđuje” to što se dešava. A prema mojoj evidenciji Hozan ukupno ima 26 predmeta koje neko drži u ladicama čekajući da zastare. Kad istražitelji odluče te predmete pokrenuti istraga će krenuti u pravom smjeru. Jer su to uglavnom prijave o Hozanovim prevarama. Počev od onih izbornih do konkretnih financijskih. Bolje da to oni urade nego da ja moram na svojim blogovima objavljivati. A imam i važnijeg izbornog posla – kaže Kamber.

U vezi s koalicijom, odnosno sporazumom između A-SDA i SDP-a i tvrdnjama da se “SDA prepala” takve saradnje između dvije stranke, Kamber komentira:

– Nakon nedavno obilježene stogodišnjice Oktobarske revolucije ova koalicija je za socjaldemokraciju najvažniji događaj u BiH. To je koalicija čiji lideri, Nikšić i Ogrešević, svoja uvjerenja prilagođavaju dnevnopolitičkim potrebama i foteljama lišeni bilo kakvih ideoloških i programskih principa. Ono što ipak moramo priznati, u ispolitiziranoj i ostrašćenoj javnosti pojava Hozana u ulozi vikara ove socijalkratkopantalonske koalicije donijela je jedno osvježenje na političkoj sceni – zaključuje Kamber u svom stilu.

Izvor: Faktor