Ljekari bez granica izrazili spremnost da pomognu u rješavanju problema migranata

Ljekari bez granica izrazili spremnost da pomognu u rješavanju problema migranata

U Bihaću je danas, u organizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne politike Vlade Unsko-sankog kantona, održan radni sastanak kojem su bili prisutni direktori zdravstvenih ustanova i međunarodnih organizacija koje pomažu u rješavanju problema prihvata migranata na području ovog kantona. Sastanku su prisustvovali i predstavnici organizacije Ljekari bez granica, koji su izrazili spremnost ove organizacije da pomogne u rješavanju problema, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji.

Ovim bi bio smanjen pritisak na domove zdravlja Bihać i Velika Kladuša te Kantonalnu bolnicu u Bihaću, koji trenutno nose sav posao osiguravanja zdravstvenih usluga za migrante zatečene na prostoru USK.
Hazim Kapić, ministar zdravstva i socijalne politike ukazao je predstavnicima međunarodnih organizacija, koje su uključene u rješavanje problema prihvata migranata, i na potrebu nabavke dva sanitetska vozila za rad mobilnog tima.

Predstavnici organizacije Ljekari bez granica najavili su da će zvanično uputiti Vladi USK prijedlog sporazuma kako bi ozvaničili saradnju i počeli djelovati na području Unsko-sanskog kantona.

 

 

Source:VladaUSK