SRAMOTAN ČIN NOVE UPRAVE RTVUSK: Sa programa uklonjena emisija o generalu Alagiću

Kako normala.ba saznaje repriza dokumentarnog filma “General Mehmed Alagić”  čiji je autor RTV USK , nakon premijernog prikazivanja u ponedjeljak skinuta  je večeras sa programa ove medijske kuće.

Repriza  ovog filma o slavnog komandantu Sedmog korpusa i  prvom poslijeratnom načelniku općine Sanski Most trebala je  biti emitirana u srijedu , 11. jula u 17,30 sati ,  no očigledno je da je to “zasmetalo politici”.

Najava bez pokrića: Dokumentarac o generalu naprasno nestao

Nova uprava RTV USK brzo  se prilagođava cenzorima van ove kuće.

Uređivanje bitnih programskih segmenata, kako stoje stvari, izmješta se iz  nadležnosti uredničkog kolegija i urednika , van zgrade  RTV USK.

Jako  je bitno  da javnost shvati  da  “podnošenje raporta”    političkim kanibalima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti USK ma ko oni bili vodi daljnjem urušavanju profesionalnog digniteta novinara u  ovom javnom medijskom servisu.

Sramno je da   pojedincima  u vlasti u Krajini može da smeta lik i djelo jednog od najvećih krajiških i bošnjačkih vojskovođa u novijoj povijesti BiH.

Takođe je još sramnije i degutantnije da  među desetinama hiljada  krajiških boraca niko “nema ..da”  niti obraza da zaštiti lik i djelo rahmetli komandanta.

Mehmed Alagić  je umro prije 15 godina u 56.godini života  nakon strašne harange koju su vodili plaćeni mediji i politički lobiji u Krajini.Iza sebe je ostavio vojno remek djelo.

Kamber:Rušitelj rahmetli generala Alagića

U dokumentarnom filmu  “General Mehmed Alagić”  citirani su dijelovi iz njegovog dnevnika iz Haga.

U dnevniku se  kao egzekutori  kampanje protiv njega spominju Asim Kamber, najznačajniji njegov  rušitelj i rahmetli ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhamed Bešić koji je naredio njegovo sramno  hapšenje 2001.godine.

Bešić: Aminovao Alagićevo hapšenje 2001.godine

Krajiška javnost pretpostavlja da  bi  Asim Kamber mogao   vršiti pritisak  na novo rukovodstvo RTV USK da se ne objavljuje repriza dokumentarca o slavnom generalu. On se javno hvalio  po bh medijima kako je srušio generala Alagića i nazivao ga “kriminalcem par ekselans”.

Kamber   je,, uprkos svemu,  nosilac liste Federalne liste SDA  za Kanton 1.

/normala