Na današnji dan prije 26 godina vojnici HVO-a ubili su 116 civila u Ahmićima

  NA današnji dan prije 26 godina u selu Ahmići u BiH ubijeno je 116 bošnjačkih civila.

  Najveći pokolj u bošnjačko-hrvatskom sukobu

  Snage HVO-a su 16. travnja 1993. ubile 116 Bošnjaka među kojima 32 žene i jedanaestero djece. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

  Obitelji ubijenih danas će se okupiti na groblju u Vitezu odakle će u 9 sati početi mirni marš “Put istine i sjećanja”. U Ahmićima će danas biti održana i komemoracija žrtvama zločina na kojoj će sudjelovati i ratni veterani iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

  Ubijali ljude na kućnim pragovima, spaljivali leševe, srušili džamiju…

  Prema opisima svjedoka, vojnici HVO-a su u selo Ahmići ušli u više malih skupina od pet do deset vojnika, koje su upadale u kuće seljana i tjerali ih iz njih ili ih ubijali na njihovim pragovima. Bilo je posve jasno da je riječ o civilima, ali to pripadnike HVO-a nije zaustavilo u provođenju masakra. Cijeli su Ahmići zapaljeni i razoreni, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija.

  Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, i to najvjerojatnije bacačima plamena.

  Kordić danas živi u Zagrebu

  Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 godina i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

  Kordić je u međuvremenu odslužio svoju zatvorsku kaznu, i to u Austriji. Danas živi sa suprugom Venerom u Zagrebu i studira teologiju te je zvijezda desno-klerikalne scene, koja obožava njegova predavanja u kojima govori o svom “uzništvu” i o tome kako je iza rešetaka u Haagu otkrio Boga.