GO SDP Bihać // Zbog „uigrane akcija“ na relaciji SDA-POMAK nedelja ostaje radna u Gradu Bihaću !!!

Na predhodnoj  sjednici Gradskog vijeća Bihać, vijećnici su imali priliku razmatrati i odlučivati po podnesenoj inicijativi vijećnika SDP BiH Adnana Habibije, koja se već gotovo dvije i po godine „kiseli“ po ladicama Gradske uprave Bihać, a kojom je traženo donošenje nove Odluke ili izmjena i dopuna Odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području Grada Bihaća.

Konkretno predloženim izmjenama na teritoriji Grada Bihaća bi se zabranio rad nedjeljom i praznicima u svim trgovinama, supermarketima i trgovačkim lancima. Cilj predložene inicijative jeste kvalitetniji život, bolji uslovi rada, zaštita prava radnika i sprečavanje odlaska ljudi iz BiH.

Nakon dugotrajne i dramatične rasprave koja je prethodila izjašnjavanju, predložene izmjene Odluke kojim bi se zabranio rad nedjeljom nisu dobile potrebnu većinu vijećnika u Gradskom vijeću Bihać.

Donesenom Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području Grada Bihaća, zabranjen je rad vjerskim i državnim praznicima, ali zahvaljujući Klubu SDA i jednom članu Kluba POMAK koji nije htio dati podršku predloženoj inicijativi, za radnike u bihaćkim trgovinama, supermarketima i trgovačkim lancima nedjelja i dalje ostaje radna.

Žalosti činjenica da su vijećnici Kluba SDA i jedan član Kluba POMAK otvoreno i beskompomisno štitili prava poslodavaca zanemarujući uslove rada i radnike i samim tim pokazujući da su na strani „krupnog kapitala“, pravdajući svoje stavove argumentom da „veliki broj hrtvatskih građana nedjeljom dolazi u Bihać u šoping gdje troše novac“.

Ovakvi stavovi u kojima se strani državljani stavljaju u prvi plan, a naši radnici zanemaruju dovoljno govori koliko samo SDA-ova politika može biti destruktivna za prava radnika.
Mi u SDP-u, jasnog smo stava da ćemo beskompromisno i dalje nastaviti borbu za zabranu rada nedjeljom, a sve sa ciljem da pokažemo da radnici nisu sami i da smo spremni zajedničkim snagama da se borimo za njihov status i bolje uslove rada.

Na kraju, ostaje nam dilema da li je ovo bila „uigrana akcija“ na relaciji SDA-POMAK, ili se ipak samo radi o nekompaktnosti i nejedinstvu Kluba POMAK, koji je i te kako koštao radnike u Gradu Bihaću?