SAZNAJEMO // SDA USK traži od laburista Fikreta Abdića pomoć u rušenju aktuelne Vlade …

SDA USK danas je ponudila Laburističkoj stranci osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića da bude dio buduće vlade USK koju SDA mjesecima bezuspješno pokušava da formira, saznaje Normala.ba.

Sastanak najviših zvaničnika SDA USK i Laburističke stranke održan je u bihaćkom hotelu “Park”, a da bi, za krajiške političke kontraverzne  prilike sve izgledalo ležernije, sa predstavnicima SDA i laburista, sjedili  su i zastupnici Demokratske fronte (DF).

Kako saznaje naš portal, delegaciju  laburista predvodila je Elvira Jelenović- Abdić, a sa njom su bili Anel Šahinović i Rasim Kantarević.  Da se nije radilo  o bilo kakvom susretu, govore i sporedni detalji kao što  su kravate koje se se nosile  na prilično vrućem danu.

Ovo je  prvi zvanični susret  predstavnika  dviju parlamentarnih stranaka.

Odranije je poznato  da  laburisti svima nude svoje “parlamentarne usluge”  pod jednakim uslovima ( o tome je Rasim Kantarević govorio i u Skupštini USK)- najmanje jedan ministarski resor,a podrazumijeva se da je to  samo primamljiva “uvodna ponuda”, jer Laburistička stranka ima tri zastupnika.

Laburisti su predstavnicima SDA USK kazali da pristaju  na ulazak u vlast sa odranije poznatim uslovima.

SDA USK je, čini se, došla  do ”zadnje uzengije”  pred kongres Stranke u septembru-ili jahati , ili sjahati.

Očigledno je da se  pred kongresna kadrovsko čistilište žele  zauzeti  što  jače pozicije, a krajiški kadrovi  bi, po svaku  cijenu, na kongres željeli  doći sa “skalpom”  aktuelne Vlade  Mustafe Ružnića (A-sda).

Čak  i da sa laburistima Fikreta Abdića naprave  parlamentarnu  većinu.

Abdić: Ponovo u vlasti u “svom” Kantonu?

SDA će pokušati uz  već sigurne  laburiste i DF tražiti podršku POMAK-a Šuhreta Fazlića.

Inače, zastupnik DF-a Amir Murić, pobjegulja iz SDP-a i aktuelni direktor Doma zdravlja Cazin, koji je tiho podržavao  sadašnju većinu, “podivljao” je  nakon što je, navodno uhvaćen u sumnjivim  radnjama  sa javnim nabavkama.

Murić:  Javne nabavke odredile promjenu političkog kursa?

Zanimljivo je da  su laburisti otpočetka  bili na dispoziciji svima za  formiranje vlasti, ali sadašnja parlamentarna većina ih je razumljivo zaobišla.

Interesantno, o ovom susretu  visokih zvaničnika SDA USK i Laburističke stranke šute svi  krajiški mediji.

Podsjećamo “zaboravne” da  SDA i Laburistička stranka imaju plodonosnu suradnju.

Laburisti  su  2016. nesebično podržali vladu  Huseina Rošića (SDA) i za to dobili brojne benefite kroz imenovanja svojih kadrova na  važne funkcije. Posao  parlamentarnog “parenja” SDA i Laburističke stranke odradili su Asim Kamber i Husein Rošić, uz lobističku podršku Asmira Ćufurovića (SDA) koji  važi  za  “najagilnijeg agenta Fikreta Abdića”.