Pomak bi najradije bio i vlast i opozicija

Predsjednik Pomaka, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić prihvatio je argumente svojih poslanika vezane za ostanak u vlasti USK-a, te čeka realizaciju projekata

Četiri miliona maraka iz federalnog budžeta na ime pomoći za ublažavanje posljedica migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu još nisu detaljno raspoređena, potvrdio nam je poslanik u Skupštini USK-a iz Pomaka i bivši načelnik Bužima Zikrija Duraković. On se nada da će Kanton iznaći korisne projekte i da će se sredstva realno i pravično rasporediti. Polovina sredstava, kako je odmah najavljeno, ide u osnaživanje zdravstvenog sektora i poboljšanje usluga migrantima i građanima Kantona, a pola je namijenjeno za policiju USK-a. Za sada, kao konkretan projekt, jedino se spominje izgradnja policijske stanice u Bužimu.

Sve je usaglašeno

– Zahvaljujući parlamentarcima Hamdiji Abdiću (SDA) i Albinu Musliću (SDP), inicijativa o četiri miliona KM za migrantsku krizu je prošla i onda dođemo ovdje u Kanton i kažu nam da sredstva trebaju za policijsku stanicu u Bužimu. Ne kažemo da ne treba, ali Bihać ima problem sa migrantima, dajte da se realno rasporede te pare, kazao je početkom sedmice gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i predsjednik stranke Pomak.

Sa njegovim stavovima ne slažu se članovi Vlade Unsko-sanskog kantona iz A SDA, koja zajedno sa Pomakom čini većinu u Kantonu, dok se na gradskom nivou ova koalicija već raspala. Šuhret Fazlić priznaje da je bio i za smjenu ovakvog saziva Vlade, međutim dvoje poslanika u Skupštini USK-a iz Pomaka nije bilo za to, pa su ubijedili gradonačelnika da ostanu i dalje u vlasti barem na kantonalnom nivou.

A na kantonalnom nivou ići će zajedno u izgradnju spomenute policijske stanice u Bužimu.

– Meni je najbitnije da smo stanicu u Bužimu usaglasili sa članom Pomaka i poslanikom u Skupštini USK-a Zikrijom Durakovićem i da on, kao Bužimljanin, zna u kakvim uslovima rade ti ljudi. Zikrija nam je još kao načelnik Bužima puno pomogao u rješavanju imovinskopravnih odnosa, tako da ćemo skupa ovaj projekat završiti, kazao nam je Nermin Kljajić (A SDA), ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK-a.

Da je to tako, potvrdio nam je i Zikrija Duraković.

– Istina je da sam ja još kao načelnik zagovarao projekt obnove ruševne policijske stanice u Bužimu, kada smo radili krov, ali ovaj projekt podrazumijeva izgradnju novog objekta, koji će trajno riješiti problem. Mislim da je u tom kontekstu i izjava Šuhreta Fazlića pogrešno interpretirana, jer mi smo u Pomaku razgovarali o tome. Naravno, Šuhret se bori da ta sredstva u najznačajnijoj mjeri budu utrošena tamo gdje i ima najviše migranata, što jeste činjenica za grad Bihać. Ipak, Bužim ima svoje projekte i mi ćemo ići u njihove realizacije, sa jednakom podrškom kao što se to traži i za deset projekata za koje se Šuhret Fazlić i gradski odbor Pomaka u Bihaću zalažu, objasnio nam je Duraković.

Gotov projekt

​Prema njegovim riječima, polovina od ukupnih sredstava ide u osnaživanje policije i samo manji dio u izgradnju policijske stanice u Bužimu. Ova stanica je aktualna zato što odavno postoji projekt za njenu gradnju, dok projekte iz oblasti zdravstva i sigurnosti u kontekstu migrantske krize svakako treba završiti i što prije razmotriti na nekoj od narednih sjednica Vlade Kantona.