SDA, DF i Laburistička stranka potpisali koaliciju, čekaju eventualne partnere (FOTO)

Burno je u Krajini, politički uvijek, od osnivanja Unsko-sanskog kantona, do danas, ali i kroz historiju.

Smjena Vlade Unsko-sanskog kantona je uvijek tema, uvijek se najavljuje, nekad bude, nekad ne bude, ali u tome je Unsko-sanski kanton apsolutni rekorder sa preko 20 premijera i Vlada u isto toliko godina postojanja.

Dodatne začine u politici u Krajini u posljednjem periodu dosuo je Izborni zakon, koji je dozvolio da se kandidira osoba koja je presuđeni ratni zlinac. Tako se u Unsko-sanskom kantonu, od imenovanja Vlade bivšeg premijera Rošić Huseina (SDA) vodi svojevrsni rat na temu da li Laburistička stranka čiji je osnivač osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić treba biti u vlast. Podsjetimo, Laburistička stranka je podržavala Vladu Rošić Huseina i učestvovala u imenovanju iste, ali nije imala ministre u Vladi, ali po mnogima to je bio svojevrsni test reakcije birača i građana kako će prihvatiti takav savez.

U ovinosti od geografske udaljenosti od Velike Kladuše, postoje animoziteti prema ovakvom savezu, tako da oni koji su osjetili najviše na svojoj koži, oni se najviše i bore protiv toga. Tako iz općine Bužim, od 4 zastupnika samo zastupnica Naila Muratović se našla na spisku saveza sa Laburističkom strankom i to ni manje ni više nego kao prva. Možda nije znala šta i s kim potpisuje? (op.a.)

Biće teško da ovih 14 potpisanih saveznika nađe još dva partnera u Skupštini Unsko-sanskog kantona, s obzirom da Klub PoMAK više ne postoji u Skupštini, SBB u Skupštini USK također više ne postoji, politika SDP i Naše stranke je jasna i pokazali su u svim kantonima da neće u vlast sa SDA, kao što je rekla i sada već bivša članica PoMAK-a Ilda Alibegović, dok je Nisvet Jusić (NB) još 2016. godine dokazao svoj odnos kada je riječ o ponuđenim savezima. Zastupnici Ifeta Kadić i Bunić Agan, sada već bivši članovi SBB su jasno rekli da su odbili savezništvo sa Laburističkom strankom. Ovakav dokument demantuje sve tvrdnje da su razlozi razlaza SBB i ovih zastupnika kadrovska pitanja, što je i rečeno na posljednjoj konferenciji za medije ovih zastupnika.

Čudna je Krajina, možda 14 zastupnika nikad nije bilo dalje od “rušenja” Vlade nego danas, možda Vlada Mustafe Ružnića bude prva koja će da preživi cijeli mandat? Dok ne bude drugačije, šansa postoji.