SDP BIHAĆA PRIGODNO OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

BIHAĆ, 27. januar – Povodom 75. godišnjice oslobađanja preživjelih logoraša u nacističkom logoru Aušvic od strane sovjetske Crvene armije i Meunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, članovi SDP BiH Bihać pridružili su se civiliziranom svijetu u obilježavanju ovog važnog historijskog datuma.

S tim u vezi delegacija Gradskog odbora SDP BiH Bihać posjetila je jevrejsko groblje u Bihaću te položila cvijeće odajući simbolično na taj način počast svim žrtvama holokausta. Kako je i ovog puta kazano, mlade generacije Bišćana trebaju i moraju znati da je u Bihaću do početka II. Svjetskog rata postojala jevrejska zajednica sa svim svojim kulturnim, nacionalnim i religijskim simbolima. B

je i u tom periodu bio primjer jedne multinacionalne sredine, jedne zajednice u kojoj su četiri bogomolje bile u neposrednoj blizini. U nacističkom pogromu i najvećoj tragediji prošlog vijeka, Bihać nažalost nije zaobiđen. Brojni članovi jevrejske zajednice ali i pripadnici drugih naroda koji se nisu povinovali nacističkim rasnim zakonima su završili u logorima smrti od Jasenovca do Aušvica. Oni koji su nekim slučajem preživjeli svjedočili su o užasu i užasima u tom vremenu.

Nažalost, nakon pobjede antifašista i po završetku rata, Jevrejska zajednica se nije obnovila u našem gradu, i jedino što podsjeća na to vrijeme jesu još uvijek vidljivi natpisi na pojedinim objektima, ovo groblje i stranice historije koje su zabilježile život i sudbinu Jevreja u Bihaću, kako prije tako i u periodu holokausta.

Bihać i Bišćani, kako je danas između ostalog kazano, trebaju i imaju obavezu na kulturu sjećanja, na podsjećanje o vremenu kada su i Jevreji bili dio multinacionalnog kolorita ovog grada. Obaveza je to ne samo zbog antifašizma i žrtava, već i zbog pravde, pravednosti i pravednika, te posebno u ovom vremenu, zbog sjećanja na genocid koji je počinjen u Srebrenici.

-Smatramo da je veoma bitno održavati ovo groblje i urediti ga dostatno da bude ograđeno i označeno. Ovo nije samo pitanje ovog datuma kada se podsjeća na holokaust, niti samo kulture i pristojnosti, već koliko poštujemo sebe, svoju historiju, kulturu i druge podjednako važne elementarne atribute života. O

je naše jevrejsko groblje, baš kao što je to u Sarajevu i drugim bh. gradovima u kojima su živjeli Jevreji, – kazao je između ostalog Alen Zulić predsjednik GO SDP BiH Bihać.