Tihi rat unutar KO SDA USK, dva bivša premijera bore se za funkciju predsjednika

Nakon završenih izbora  u općinskim i gradskim organizacijama SDA USK priprema izbore predsjednika Kantonalnog odbora (KO) SDA USK. Aktuelni predsjednik KO SDA USK je Šemsudin Dedić, bivši premijer USK-a. S druge je protivkandidat Husein Rošić, također bivši premijer USK-a.

Rošićeva protukandidatura je bila dovoljna da unutar SDA nastane tihi “rat” lobiranja za poziciju prvog čovjeka. Sve dok se Rošić nije prijavio kao protivkandidat u SDA oko ovog pitanja nije bilo problema. Nakon Rošićeve obznane kandidature, počela su lobiranja, pregovaranja i neka vrsta, reklo bi se, hladnih sukoba unutar krajiške SDA.

Zbog čega je to tako? Najprije treba podsjetiti da Statut SDA BiH kaže da onaj koji obnaša neku funkciju u stranci, ne može obnašati i drugu. Što će reći da se ne može jednom stražnjicom sjediti na dvije fotelje. Tako barem Statut kaže, a Statut nije vuk, ne ujede. Posebno ne, kada se radi o Statutu stranke a ne o nekom državnom zakonu ili pravnom dokumentu. Eh sad, ako Statut to kaže, a postoji samo jedan kandidat u Krajini za predsjednika KO SDA, onda nije problem Statut. Međutim, ako se prijavi još neko, u tom slučaju Statut jeste problem i trebalo bi ga se ispoštovati. Upravo je zbog ovoga nastao tihi sukob na relaciji jednog i drugog kandidata i onih koji ga podržavaju.

Još uvijek kandidature nisu ovjerene u vrhu stranke, a kada se to desi i ako ostanu oba sadašnja kandidata, izbori u SDA Krajine i odnosi unutar iste mogli bi se dodatno zagrijati.

/Objektiva.ba